Οινοποιείο Καμπά – Παλλήνη

Written by  on February 10, 2015 

DSCN3551 (2)

Ο Ανδρέας Καμπάς γεννήθηκε το 1851 στην Αθήνα, αλλά καταγόταν από τη Μεσσήνη. Πέντε αδέλφια μετρούσε η οικογένεια, πέντε «Α». Ανδρέας, Αλέξανδρος, Αγγελος, Αλκιβιάδης, Αφροδίτη. Ο Ανδρέας ήταν ο πιο επιχειρηματικός. Το 1875 αγόρασε 5.000 στρέμματα στην Κάντζα, από την Πουλχερία Αργυροπούλου το γένος Κατακουζηνού, και το 1878 άλλα 3.500 στη θέση Γιαλού στα Σπάτα, από τους βαρόνους Δούμπα και Μπράιν.Η Κάντζα γίνεται το βασίλειο Καμπά. Τα αμπέλια, τα κρασιά, οι ειδικοί, οι χημικοί. Στη δεκαετία του 1880 δίπλα στα κρασιά προστίθεται το μπράντι. Και στη δεκαετία του 1890 έρχεται η εξωστρέφεια, το άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού, κυρίως εκεί όπου βρίσκονται οι κοινότητες της ελληνικής διασποράς.

Μετά τον θάνατο του Α. Π. Καμπά η επιχείρηση στην ουσία χάνει τον ιθύνοντα νου που την έκανε από τις πρωτοποριακές της εποχής της. Το 1932, με αδιευκρίνιστο τρόπο, ο έλεγχος της εταιρείας περνάει στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, το εργοστάσιο στην Κάντζα επιτάσσεται αλλά σχεδόν τα πάντα μένουν άθικτα.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990, ήταν ένας χώρος κατάφυτος με αμπέλια στο μέσο του οποίου δέσποζαν τα κτίρια της οινοποιίας, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί και να πρωτοστατεί στην παραγωγή κρασιού και μπράντυ στα Μεσόγεια μέχρι το 2000. Σήμερα, μετά από πολλές διαδοχικές απαλλοτριώσεις, εκποιήσεις, διανομή σε κληρονόμους, κλπ.

Ιδιοκτήτες της έκτασης σήμερα είναι η «ΚΑΝΤΖΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.» σε ποσοστό 82,8 %, η ΚΑΝΤΖΑ Α.Ε. σε ποσοστό 12,5 % και η REDS Α.Ε. σε ποσοστό 4,8 %. Η εταιρεία αγόρασε τις μετοχές της «Καμπάς Α.Ε.» από τις δανείστριες τράπεζες της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης και Υιός HOLDING Α.Ε.», έβγαλε τα αμπέλια, χρησιμοποίησε το χώρο για την εναπόθεση μπάζων κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της Αττικής Οδού και σήμερα στόχο έχει την «εκμετάλλευση» του κτήματος με τη δημιουργία «ενός πρωτοποριακού εμπορικού και ψυχαγωγικού πάρκου», δομημένης έκτασης 112.000 τ.μ.» (στρατηγική μελέτη)

Γεωγραφική Τοποθεσία

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail