Ξενοδοχεία Ράδιον και Θρόνιον- Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

Written by  on April 27, 2015 

Ράδιον

Το ξενοδοχείο Radion είναι μέρος του συμπλέγματος κτιρίων που αποτελούσαν τον πυρήνα της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων.

Πέρα από το ‘’Radion” συναντάμε και το μικρότερο ξενοδοχείο Θρόνιον, το υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός καθώς και το μεταγενέστερο ξενοδοχείο Γαλήνη.
Τα Καμένα Βούρλα είναι περιοχή που έχει συνδέσει το όνομά της με τα ιαματικά λουτρά της νέας μεσοαστικής τάξης της δεκαετίας του ‘60. Γνωστή μέσα από ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν στην περιοχή που έδειχναν τους επισκέπτες να παίζουν χαρτιά και να χρησιμοποιούν πρωτόκολλο συμπεριφοράς της γαλλικής κοινωνίας. Στην περιοχή αυτή βρισκόταν η αρχαία πόλη Θρόνιον, κοντά στα ρεύματα του Βοάγριου ποταμού. H τοποθεσία είναι πανέμορφη καθώς βρίσκεται ανάμεσα στο βουνό Κνημίδα και τον Ευβοϊκό. Η παλιά εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας περνούσε μέσα από τα Καμένα Βούρλα ανάγοντας την περιοχή σε παραθεριστικό κέντρο γενικού τουρισμού αλλά και ως απαραίτητο σταθμό για στάση και καφέ στις πολύωρες διαδρομές.

Όπως προαναφέραμε τα Καμένα Βούρλα είναι συνώνυμα του ιαματικού τουρισμού καθώς διαθέτουν ραδιενεργές και χλωριούχες πηγές, κατάλληλες για θεραπεία πολλών παθήσεων. Παλαιότερα ήταν μια από τις τέσσερις λουτροπόλεις που άνθησαν τον 20ο αιώνα και ήταν κτισμένες σε αρχαίες ιαματικές πηγές όπως τα Μέθανα, η Αιδηψός και το Λουτράκι. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η παρακμή τους είναι γεγονός, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, θύμα αυτής της εγκατάλειψης έχουν πέσει τα δύο ξενοδοχεία Radio και Θρόνιον καθώς και το υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός.

Επί της παραλιακής οδού,Γεράσιμου Βασιλειάδη δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα στέκει αγέρωχο το ξενοδοχείο Radion. Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης κρύβεται σήμερα από ένα Λούνα Παρκ άλλων εποχών που δείχνει να υπολειτουργεί, τη δεκαετία του ΄60 στη θέση του υπήρχε πάρκο με σιντριβάνια και δέντρα όπου ξεκουράζονταν οι ένοικοι του ξενοδοχείου.

Είναι έργο του αρχιτέκτονα Γεράσιμου Μολφέση όπως και το Θρόνιο και ο Ασκληπιός, κατασκευασμένα το διάσημα 1937 – 1938 και μπορούμε να διακρίνουμε σε αυτά στοιχεία των αρχών του Bauhaus.
Το κίνημα του Bauhaus αναπτύχθηκε ανάμεσα στο 1913-1933.Ο Walter Gropius (αρχιτέκτονας της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα) ίδρυσε το 1919 στη Βαϊμάρη το τμήμα αρχιτεκτονικής της σχολής με γνώμονα το ανοιχτό πνεύμα μπροστά στις νέες προκλήσεις της εποχής. Η αρχιτεκτονική του Bauhaus χαρακτηρίζεται από τους καθαρούς όγκους, τη λειτουργικότητα της κάτοψης, τον οπτικό διαχωρισμό των επί μέρους όγκων των κτιρίων, την απλότητα στο σχεδιασμό καθώς και την ιδιαίτερη έμφαση στις γεωμετρικές φόρμες . Οι ιδέες αυτές επηρέασαν και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με τις αρχές του Bauhaus να χαρακτηρίζουν τη μορφή του μοντερνισμού την περίοδο 1940-1960.

Το ξενοδοχείο Ράδιον διαθέτει 78 δωμάτια.

Το ξενοδοχείο Ράδιο άνοιξε τις πόρτες του 1930 και πήρε το όνομά του από τα ραδιούχα νερά των ιαματικών πηγών, σταμάτησε τη λειτουργία του το 1989.

Στο τέλος του οικοπέδου συναντάμε το άλλο ξενοδοχείο, το Θρόνιον και αυτό έργο του Γ. Μολφέση της δεκαετίας του ’30.

Θρόνιον

Σταμάτησε τη λειτουργία του στα μέσα της δεκαετίας του ΄80

Τα Καμένα Βούρλα έγιναν ευρέως γνωστά και άρχισαν να ακμάζουν τη δεκαετία του 1960 όταν και άρχισαν να τα επισκέπτονται σημαντικά πρόσωπα της εποχής, όπως ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπτ Σαούντ, ο βασιλιάς της Λιβύης Ίντρι καθώς και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Την ίδια εποχή στο ξενοδοχείο Ράδιον γυρίζεται και η ελληνική ταινία ‘’Η Μαρίνα, ο Κλέαρχος και ο κοντός” της Φίνος Φίλμ με πρωταγωνιστές την Γ. Βασιλειάδου, τον Αυλωνίτη και τον Ρίζο.

Ξενοδοχείο Ράδιον

Ξενοδοχείο Θρόνιον

Γεωγραφική Τοποθεσία Συμπλέγματος

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail