Ξενία Ακροναυπλία – Ναύπλιο

Written by  on December 19, 2018 

Στην Ακροναυπλία δεσπόζει το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο “Ξενία”. Το ξενοδοχείο πρόσφερε μια συγκλονιστική θέα στο Παλαμήδι, προς την παραλία της Αρβανιτιάς και τη θάλασσα από τη μια μεριά του, και προς την Παλιά Πόλη από την άλλη.

Το ξενοδοχείο άνοιξε τις πύλες του το 1961. Το κτίριο το σχεδίασε ο αρχιτέκτων Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, ένας εκ των ταλαντούχων νέων αρχιτεκτόνων που επιστράτευσε ο Άρης Κωνσταντινίδης για να σχεδιάσουν τα Ξενία σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας, και είχε 58 δωμάτια. Το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό εδώ και 14 χρόνια, και πραγματικά ρημάζει.

Στη θέση του υπήρχε παλαιότερα το νοσοκομείο της Ακροναυπλίας, το οποίο χρησιμοποιείτο αδιαλείπτως μέχρι και τα χρόνια του Καποδίστρια. Δίπλα από το “Ξενία” υπήρχαν οι φυλακές που άνοιξε ο Μεταξάς το 1937, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αριστεροί αγωνιστές. Μάλιστα, οι φυλακές της Ακροναυπλίας είχαν μετονομαστεί επισήμως σε “Στρατόπεδο Κράτησης Κομμουνιστών”.

Ώς το 1966 οι φυλακές της Ακροναυπλίας άδειασαν, ενώ το 1970 η χούντα τις γκρέμισε, προκειμένου να χτιστεί το δεύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, που κατέλαβε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο.
Η Ακροναυπλία κατοικείται αδιάκοπα από τον 7ο αιώνα π.χ. και ο βραχώδης όγκος της φέρει τα ιστορικά αποτυπώματα Βυζαντινών, Ενετών και Φράγκων.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Category : Uncategorized